top of page
Grund med de 2 tvillingegårde, taxaforretningen, motorcykelklubben og fjorden

Grund er en lille landsby i Fausing Sogn beliggende ned til Grund Fjord. Der er fundet spor af mennesker tilbage til den tidlige stenalder, området har jo været perfekt med høje skrænter ned til vandet.

Grund gør sig bemærket med sine to tvillinggårde. 1856 blev alle gårdene, som dengang var fæstegårde under Gl. Estrup, købt fri. Byen bestod da af fire gårde tre husmandssteder og et bolsted. De fleste mindre landbrug ernærede sig også med fiskeri og tagskær på fjorden.

Grund Taxa og Grund MC har været med til at gøre Grund kendt på det meste af det nordlige Djursland og store dele af Kronjylland.

Søg efter mere om Grund her i søgefeltet:

Om Grund Forsamlingshus

Jens Anker Laursen fortæller om Grund Forsamlingshus:

Min far Laurits Laursen var fra 1946 til sin død i 1959 sognefoged for Fausing Sogn. Sognefogeden var udpeget af amtmanden og havde lov at øve begrænset politimyndighed, så var der bal i forsamlingshuset, kunne der også blive ringet efter ham. Et spændende arbejde som han var meget glad for. Ved kommunalreformen i 1970 ophørte sognefogedinstitutionen, kun nogle få år fik den lov at fortsætte.

De første 4 år mærkede man ikke meget til krigen i Grund, naturligvis var der mørklægning rationering og de andre restriktioner der fulgte med, først i 1944 blev der indkvartering af soldater i bla.a Grund Forsamlingshus. Det bevirkede at det ikke længere kunne bruges af sognets beboere. Det var bl.a. søndagsskolen, høstfester og meget andet, der måtte flyttes til private hjem. Da det kun var de menige, der var indkvarteret i forsamlingshuset, skulle befalingsmændene indkvarteres privat. I mit hjem i Grund var der en tom lejlighed på loftet, efter mine bedsteforældres død, som blev inddraget af tyskerne. Juleaften 1944 kom to officerer, som skulle bo der og da det var juleaften blev de inviteret til at være med ved juletræet, men da lysene blev tændt fik de tårer i øjnene og forlod stuen. De boede her til marts 1945, hvorefter de skulle videre til Østfronten.

Grund Forsamlingshus blev opført i 1906 og var frem til afviklingen sidst i 1950erne et samlingssted for Drammelstrup, Spidsborg og Grunds beboere. Især husker jeg søndagsskolen, hver søndag formiddag. Juletræsfesterne både for Drammelstrup Skole og søndagsskolen var i mange år en tradition.

Grund Forsamlingshus blev i 1958 solgt og ombygget til bolig.

Forsamlingshus

Det afsporede tog ved Grund

Den 4. april 1945 kl. 5.55 blev et tog afsporet på Randers-Ryomgård banen. Ved Grund havde sabotørerne løsnet en skinne. Lokomotivet, Litra K 573, samt en lukket godsvogn væltede.
 

Godsvognen, samt de to efterfølgende vogne, splintredes og to arbejdere blev dræbt på stedet, mens mange blev kvæstet, heraf flere alvorligt. Der blev sendt et ambulancetog med læger og andet personale til ulykkesstedet.
 

Toget fragtede arbejdere fra Randers til Tirstrup flyveplads, som den tyske besættelsesmagt på dette tidspunkt - en måned før kapitulationen – havde under opbygning.

Afsporing
csm_tog_just_0435857efb.png
Jens Anker

Billeder fra Grund

Fotos
Harald
Grund MC

Luftfotos over Grund 1947-1958

Luftfoto

Rettelser eller tilføjelser til Grund Bymuseum

Har du rettelser eller tilføjelser til noget af indholdet på Grund Bymuseum, er du velkommen til at kontakte Sønderhald Egnsarkiv.

Udfyld nedenstående og vi vil svare snarest mulig.

Tak! Beskeden blev sendt.

Rettelser
bottom of page